גילית שאת בהריון? המחזור איחר או שעשית בדיקת סטיק וראית סימון חיובי מה עושים הלאה?
בדיקות בשליש הראשון להריון
הדבר הראשון שיש לעשות זה בעצם לפנות לרופא/ת משפחה או נשים ולבקשת הפנייה לבדיקת דם בטא על מנת לאשש את ההריון. אם הבטא גבוהה – זה אומר שאת בהריון.
לבדיקת ערכי הבטא ופענוח תוצאות המעבדה
שבוע 6-12
בדיקות דם ושתן מקיפות כולל סוג דם, בדיקת דופק עוברי, מיקום ההריון, גיל העובר. כל זה נעשה אצל הרופא/ת נשים וכמובן כלול בסל הבריאות של קופת החולים.
תוספת קטנה שלי: גם אם את לא סובלת מבעיות בבלוטת התריס, בגלל שהגוף הורמונלי – ייתכן ובלוטת התריס שלך לא מאוזנת ולכן תבדקי שהרופא הביא לך בדיקת דם לתפקודי בלוטת התריס TSH . כאשר בלוטת התריס לא מתפקדת או לא מאוזנת היא יכולה לפגוע באייקיו ובהתפתחות העובר. במקרים חריגים גם לגרום להפלות.
בדיקת CMV היא בדיקת דם שאיננה חובה אבל כלולה בסל הבריאות לבדיקת זיהום ברחם בוירוס הציטומגלו שעלול לסכן את העובר.
שבוע 10-13
בדיקת NIPT – בדיקת דם האם לתסמונות דאון. בשנים האחרונות הגיעו לשוק בדיקות דם כאלטרנטיבה לא פולשנית לבדיקות מי השפיר. אך יש לציין שמדובר בבדיקה סטטיסטית בלבד לאיתור תסמונות כרומוזומליות כלומר, התוצאה שהיא מספקת היא הערכה הסתברותית לגבי הסיכוי שהעובר לוקה באחת התסמונות אותה הבדיקה בודקת. הבדיקה עולה בין 3000-6000 ש״ח וניתן לקבל עבורה החזר מביטוחים פרטיים וגם מהקופה במידה ויש ביטוח משלים. בבדיקה זו ניתן גם לגלות את מין העובר.
הדעה שלי: אם את לא מתכננת לעשות בין כה וכה מי שפיר, אז זאת יכולה להיות אופציה נהדרת. אבל את צריכה לדעת שהיא לא מחליפה מי שפיר. אני אישית עשיתי אותה ובין היתר גיליתי על מין העובר בשבוע 10.
להשוואה בין החברות השונות שמציעות את השירות.
בדיקת שקיפות עורפית – הבדיקה היא סה״כ בדיקת אולטרסאונד, לרוב בטני , לעיתים מבקשים לעשות גם בגישה וגינלית, לא מסוכנת . מרכיבה ביחד עם הסקר הביוכימי (בדיקת דם) את סקר השליש הראשון.
בדיקה חשובה מאוד. שילוב של בדיקת הדם (שיש לעשותה בסמוך) יחד עם בדיקת האולטרסאונד מאפשרת לאתר כ-85% מהעוברים עם תסמונת דאון. חשוב לציין שוב כי מדובר בבדיקת סקר בלבד. הבדיקה כלולה בסל.
בדיקות בשליש השני להריון
ברכות שהגעת לשליש השני! אם סבלת מבחילות – המצב יכול להתאזן עכשיו והשליש השני הוא בכללי התקופה הכי כיפית בהריון. כי הבטן יוצאת וכבר מספרים לכולם אז זה לא סוד. הסיכוי להפלה קטן מאוד בשלב הזה ועדיין לא מרגישים ממש את הכבדות אז תהני מהתקופה הזאת והנה הבדיקות שתצטרכי לעבור:
שבוע 14-17
סקירת מערכות מוקדמת– בדיקת אולטרסאונד בגישה בטנית או נרתיקית בה נסקרים אברי העובר על מנת לוודא את תקינותם. במהלך הבדיקה גם מעריכים את התפתחותו התקינה של העובר. הבדיקה היא אינה פולשנית ואינה מסכנת את האם או העובר. הבדיקה אינה כלולה בסל הבריאותי של משרד הבריאות אך כלולה בשירותים של הביטוחים המשלימים של קופות החולים ולכן ניתן לבצע את הבדיקה דרך קופת החולים בתוספת השתתפות עצמית.
הבדיקה אמנם כוללת סקירה קפדנית אבל עדיין מדובר בבדיקת סקר סטטיסטית.
אנקדוטה שלי: בדיקת סקירת מערכות מוקדמת היא קודם כל המצאה ישראלית. בכל מקום אחר בעולם יש רק סקירה מאוחרת. הטכנולוגיה בישראל מאוד מפותחת ואנחנו מתקדמים בעולם בתחום האולטרסאונד וכיוצא בזה עושים גם יותר בדיקות בהשוואה לעולם המערבי. אבל מדובר בבדיקת אולטרסאונד עם אפס אחוז סכנה לכן למה לא? צריך רק לקחת בחשבון שהתוצאות הן מוגבלות ושמדובר בסופו של דבר בבדיקת סקר סטטיסטית. מה זה אומר? תוצאות הבדיקה נבדקות ביחס לנתונים סטטיסטיים של עוברים באותו שלב הריון. ההשוואה בין נתוני הבדיקה לנתונים של בדיקות אחרות באותו שלב התפתחות בישראל, יכולה לסיע לאתר עיכובים והתפתחויות בלתי צפויות אבל צריך פשוט לקחת את זה בערבון מוגבל.
שבוע 16-20
בדיקת חלבון עוברי- בדיקת דם פשוטה ביותר שבודקת את רמת החלבון העוברי בדם האם במטרה להעריך סיכון לתסמון דאון או למומים במוח ובתעלת העצבים ומומים נוספים. מדובר בבדיקת סקר בלבד. אם התוצאה יוצאת נמוכה או גבולית מופננית האישה לייעוץ גנטי ולבדיקות נוספות כמו מי שפיר.
שבוע 17-23
דיקור מי שפיר – בדיקה זו בדרך כלל נערכת בין השבוע 17-22+6 אבל ייתכנו מקרים מיוחדים בהם רופאים ימליצו לבצע דיקור בשבועות מאוחרים יותר. הבדיקה נועדה לאתר מומים ו/או מחלות גנטיות בעובר. הסיכון להפלה כתוצאה מביצוע הבדיקה, לפי עבודות מחקר שונות, הנו בין 1:400-1000 (0.25%-0.01%).
מבחינת זכאות לבדיקה במימון ציבורי זכאיות:
- כל מי שגילה מעל 35 בעת כניסתה להריון , כלומר לפי תאריך וסת אחרונה, או במקרה ומדובר בהריון IVF אז לפי מועד ההפריה.
- כאשר הבדיקות הקודמות (כמו חלבון עוברי , שקיפות עורפית, סקירה וכו׳) מראות סיכון מוגבר והבדיקה מומלצת על יד גנטיקאי תממן הקופה של האשה את בדיקת מי השפיר.
- כאשר יש סיבה רפואית אחרת והבדיקה מומלצת על-ידי יועץ גנטי.
בכל מקרה אחר כמובן ניתן לעשות את הבדיקה במימון פרטי.
הדעה שלי: אני אמנם לא עשיתי עד כה שום בדיקת מי שפיר. אני ובעלי עשינו המון בדיקות גנטיות אחרות לפני הכניסה להריון (בגלל ההפלות החוזרות שהיו לי) הבדיקות המורחבות עלו אלפי ואפילו עשרות אלפי שקלים והכול יצא תקין. החלטתי לא לעשות מי שפיר. עם זאת, אני חושבת שכן כדאי לעשות. הדבר הכי נורא שיכול להיות בהריון זה ללדת ילד לא בריא. ואם הולכים לרופא פרטי טוב אז הסיכון להפלה הוא ממש ממש מזערי.
שבוע 21-24
סקירת מערכות מאוחרת- בדומה לסקירה המוקדמת , כאן סוקרים שוב את איברי העובר אשר התפתחו לאחרונה במטרה לאתר מומים וממצאים לא תקינים. בדרך כלל הבדיקה מתבצעת בגישה הבטנית אבל ייתכן וגם בגישה וגינלית. בדיקה חשובה מאוד (ומרגשת!) הבדיקה כלולה בסל.
המלצה קטנה שלי : לאכול שוקולד או קפה לפני . זה יעורר את העובר וזה מאוד מרגש לראות אותו בתנועה.
שבוע 24-28
העמסת סוכר– בדיקה לאיתור סוכרת הריון. רמת סוכר גבוהה בדם עלולה לסכן את האם ואת העובר. בשל העובדה שלסוכרת היריון אין בדרך כלל תסמינים ברורים, יש צורך בבדיקה מוקדמת לצורך זיהויה. בדרך כלל רוב הנשים ישלחו לבדיקת דם פשוטה שנקראת העמסת סוכר חלקית 50 גרם . במסגרת הבדיקה שותים תמיסה של 50 גרם גלוקוז ולאחר כשעת המתנה עוברים בדיקת דם פשוטה. הבדיקה בודקת כמה מהר הסוכר נספג מהדם לתאים. ערך מעל 140 יעיד על סיכון לסוכרת הריונית ויצריך בדיקה נוספת של העמסת סוכר 100 מ״ג.
העמסת סוכר מלאה 100 מ״ג- בדיקה זו נעשית כאשר בדיקת הסוכר 50 גרם הראתה תוצאה של 140 (או אפילו 130) ומעלה. בחלק מהמקרים בהם יש גנטיקה של סוכרת במשפחה מקירבה ראשונה או שהייתה סוכרת בהריון קודם , חלק מהרופאים שולחים על מנת לחסוך זמן וטרחה ישירות לבדיקה המלאה.
יש להגיע לבדיקה לאחר צום של 8 שעות. שתיית מים מותרת. בהתחלה לוקחים דם לפני שתיית הגלוקוז , על מנת למדוד את רמת הסוכר בצום. לאחר מכן שותים את תמיסת הגלוקוז 100 גרם מהולים במים. לאחר מכן יש להמתין במרפאה שלוש שעות, כאשר בכל שעה יש צורך להגיע לבצע בדיקת דם.
אנקודטה שלי : יש המון נשים שלימון עוזר להם בבדיקה. לי אישית עבר בסדר גם בבדיקה המלאה של ה-100 גרם. אבל כדאי להביא. ועוד משהו – אין צורך לעשות דיאטה או להמנע מסוכר יום לפני. כל המטרה של הבדיקה היא
בדיקת אקו לב עובר – לא כל הריונית תקבל הפנייה לבדיקה זו רק מי שיש לה עבר גנטי או ישנו חשש שתפקוד הלב של העובר אינו תקין. גם בעקבות ריבוי מי שפיר או הריון עם תאומים זהים ייתכן ותישלח לבדיקה. מדובר בבדיקת אולטרסאונד של כמה דקות על ידי קרדיולוג ילדים שבאמצעותה ניתן לזהות את קצב לב העובר , מבנה הלב וכלי הדם שסביבו על מנת לזהות בעיה אפשרית בשלב מוקדם ככל האפשר.
בדיקות בשליש השלישי להריון
שבוע 30-34
מעקב אחרי גדילת עובר – בדיקת אולטרסאונד לבדיקת התפתחות העובר כולל כמות מי השפיר, מיקום העובר והשילייה וכמובן גם אורך צוואר הרחם. בדיקה קלילה, צריך לקוות שראש העובר נמצא למטה (כמובן במידה ומדובר בלידה וגינלית – זה הרציונל) .
שבוע 35-37
בדיקת GBS- משרד הבריאות לא מחייב לעשות את הבדיקה הזאת ולכן לא כל רופא נשים שולח לעשות אותה. הבדיקה היא סופר פשוטה: נעשית במעבדה (גם ככה ישלחו אותך לעשות בדיקות דם אז אפשרי לעשות גם את הבדיקה הזו באותו הזמן) . את מקבלת בעצם מטוש ודוגמת תרבית מהרקטום ומהנרתיק. מה זה בעצם אומר? בודקים אם יש לך את חיידק ה-GBS . החיידק הזה מסוכן בזמן הלידה עצמה (במידה ומדובר בלידה וגינלית) וסיכוי קלוש אבל קיים סיכוי כזה שיכול לעבור לעובר לכן יש צורך לטפל במידה ויצא חיובי.
שבוע 40 ומעלה
בדיקת מעקב הריון עודף – בדיקה משולבת הכוללת מוניטור עוברי, אולטרסאונד, בדיקת שתן, לחץ דם ובדיקה וגינאלית ומתבצעת אחת לשלושה ימים בערך וזאת בכדי לגלות סימני מצוקה ובעיות הדורשות התערבות רפואית בלידה. הבדיקות מתבצעות בבתי החולים בדרך כלל ללא עלות.